erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand

bouwkundig element
ID
209246
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209246

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit neoclassicistische hoekensemble werd gebouwd rond 1885 voor rekening van de Borgerhoutse aannemer Jos. Lemmens. Het ensemble telt drie bouwlagen onder zadeldaken en bestaat uit drie meergezinswoningen met horeca- of winkelgelijkvloers: een hoekpand (Luikstraat 12) van twee traveeën in de Waalsekaai, een afgeschuinde hoektravee en drie traveeën in de Luikstraat; een winkelhuis van twee traveeën in de Luikstraat (10) en een totaal verbouwd pand van drie traveeën op de Waalsekaai (29). Dergelijke neoclassicistische hoekpanden zijn typisch voor het Zuid, waar de meeste hoekpercelen met dergelijke panden zijn bebouwd.

De lijstgevels zijn bespleisterd en witgeschilderd en voorzien van de gestandaardiseerde eind-19de-eeuwse neoclassicistische elementen: houten kroonlijsten op klossen, kordonlijsten, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, decoratieve elementen als geprofileerde vensteromlijstingen en een geblokte pilaster, accent op de hoektravee met een balkon met ijzeren leuning. De oorspronkelijke houten winkelpuien zijn verdwenen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 1547.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209246 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.