Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Deze meergezinswoning werd rond 1909 gebouwd als huis met bureel voor Leo Van Coppenolle. Het huis werd gebouwd in de linker hoek van een groot terrein horend bij een bedrijf, dat met een muur werd afgesloten.

Het betreft een half vrijstaande baksteenbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Op de begane grond werden burelen ingericht, van waaruit men via muuropeningen in de rechter zijgevel toegang had tot het bedrijfsterrein. Op de verdiepingen werden appartementen voorzien. Het is het enige pand dat nog gaaf bewaard is van de originele begin-20ste-eeuwse bebouwing in de Visserskaai.

De voorgevel is een lijstgevel met wit bakstenen parement, afgewerkt met hardstenen elementen zoals de plint, muurbanden, bovendorpels. Klassieke opbouw van de gevel, met houten kroonlijst op slanke modillons, kordonlijst boven de begane grond en regelmatig geplaatste muuropeningen. Het materiaalgebruik en de afwisseling tussen rechthoekige en rondbogige (boven) muuropeningen, zijn elementen uit het eclecticisme of de art nouveau. Fraaie details zoals het art nouveau traliewerk aan de kelderopeningen, het schrijnwerk van de deur, de modillons van de kroonlijst.

Rechter zijgevel met rood bakstenen parement en op de begane grond segmentbogige muuropeningen: twee deuren en twee betraliede vensteropeningen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 307.