erfgoedobject

Hoekpanden

bouwkundig element
ID
209249
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209249

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpanden
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op beide hoeken van de Waalsekaai met de Lakenstraat staan twee gelijkaardige meergezinswoningen van vijf bouwlagen met handelsgelijkvloers, getypeerd door gele bakstenen lijstgevels. De drie panden werden gebouwd voor rekening van bouwmeester-aannemer Petrus Jan Crisveldt rond 1911.

Het ensemble Waalsekaai 44/Lakenstraat 7 bestaat uit twee panden van drie + twee traveeën in de Lakenstraat en drie traveeën op de Waalsekaai. Het tegenoverliggende pand (Lakenstraat 16) telt twee traveeën op de Vlaamsekaai en zes traveeën in de Lakenstraat. De eenvoudige lijstgevels met een geel bakstenen parement worden gekenmerkt door rode bakstenen banden, hardstenen plint, hardstenen doorlopende onderdorpels en getoogde vensteropeningen met rollaag. Op de begane grond, aan de kant van de Waalsekaai vensterdeuren voor horecafunctie; het pand Lakenstraat 7 had oorspronkelijk een houten winkelpui. Het pand Lakenstraat 16 heeft een deurtravee geaccentueerd door balkons.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 1938, 1911 # 2025.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpanden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209249 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.