Pakhuis

Beschrijving

Het enige pakhuis dat nog rest van de originele bebouwing in de Verviersstraat, is een geel bakstenen complex dat rond 1908 werd gebouwd voor stouwer Edmond Linthout naar ontwerp van bouwmeester Leopold Moerenhoudt. Begin 20ste eeuw werd de hele straat bebouwd met gelijkaardige panden, gericht op de aanwezigheid van de Scheldekaaien ten noorden en de Zuiderdokken ten zuiden van de Verviersstraat. De eind-20ste-eeuwse opwaardering van deze nijverheidsbuurt tot residentiële buurt met trendy handelszaken, zorgde in de Verviersstraat voor de sloop van bijna alle oorspronkelijke bebouwing.

Dit pand is een baksteenbouw van vier traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking. Op de begane grond werden drie magazijnen en stallingen ondergebracht, op de verdiepingen kwam per travee een appartement. De gele bakstenen lijstgevel werd met zorg afgewerkt: onder de kroonlijst een boogfries in rode baksteen; rode bakstenen banden over de volledige gevel. Op de begane grond drie poortdoorgangen en een aantal deuropeningen gevat onder een gevelbrede ijzeren latei met rozetten. Op de verdiepingen segmentboogvensters met rollaag met versierde sluitsteen en hardstenen lekdrempel.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 628, 1908 # 844.