Brouwershuis met opslagplaats voor bier

Beschrijving

Rond 1880 bouwt aannemer Auguste Vermeulen op de Vlaamsekaai een "huis met bergplaats voor Leuvens bier" voor brouwer Willems uit Wespelaer. Het plan in het bouwdossier werd getekend door architect C. Goevaert. Tot in het interbellum blijven "Brouwerijen Artois" hier gevestigd, zo blijkt uit de milieuvergunningen. Deze brouwerij had een grote opslagplaats in de achterliggende Gijzelaarsstraat, ontworpen in 1908 door Rodolphe Frank. De bebouwing op de Vlaamsekaai was volledig gericht op de havenactiviteiten in de tegenover liggende Zuiderdokken: ofwel hadden de panden een opslag- of werkplaats achteraan, ofwel hadden ze een winkel of café op de begane grond. Er waren twee brouwerijen op de kaai gevestigd: behalve brouwer Willems bouwden de Bornemse brouwers Brys een complex op de hoek van de de Burburestraat.

Dit imposante pand telt drie traveeën en drie bouwlagen, onder een leien zadeldak met nok parallel met de Vlaamsekaai. Zoals de meeste panden op de Vlaamsekaai kreeg deze woning een gevel in neo-Vlaamse renaissance bouwstijl, met een parement in rode baksteen met natuursteen voor detaillering als negblokken en sluitstenen. De lage eerste bouwlaag van deze woning is als sokkel uitgewerkt, met een parement dat integraal bestaat uit hardsteen met bossageblokken en de omlijsting van rondbogige deur in de rechter travee omvat. Deze "rez-de-chaussée" bevat links een segmentbogige poort die toegang biedt tot een passage naar een achterliggende opslagplaats. Rechts naast de poort een segmentbogige vensteropening die een grote bureelruimte verlicht. Tussen gang en bureel toont het verbouwingsplan uit 1923 van architect J. Vandevelde een scheidingswand met deur en doorlopend vensterregister in een houten structuur; twee pijlers dragen de muur. De rondboogdeur in de rechter travee heeft een segmentbogig bovenlicht met natuurstenen tussenstijl. De venstertraveeën zijn uitgewerkt als risaliet, geaccentueerd door een brede trapgevel bekroond door gebogen fronton en sierlijk smeedijzeren topstuk. Segmentbogige vensteropeningen met natuurstenen negblokken en sluitsteken. In de geveltop, een zoldervenster met natuurstenen kozijn. Versiering van de gevel met sierankers en centraal medaillon, beide typisch voor de neo-Vlaamse renaissance.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1880 # 916, 1923 # 15406.