Neotraditioneel burgerhuis met opslagplaatsen

Beschrijving

In 1880 ontwerpt architect J.L. Hasse voor J. Vulhopp een huis in neotraditionele stijl met opslagplaatsen. Ook de aan de linkerkant gelegen woning werd een jaar eerder door Hasse ontworpen. In 1915 wordt een extra verdieping aan het opbrengsteigendom toegevoegd; in 1916 wordt er een schildersatelier met toonzaal achterin op het perceel gebouwd. Beide aanpassingen gebeuren door aannemer Louis Van Roey in opdracht van Albert Labiau.

Woning van twee/drie traveeën, met oorspronkelijk drie bouwlagen onder een mansardedak met twee getrapte dakvensters, later met één bouwlaag onder plat dak verhoogd. Lijstgevel met rood bakstenen parement met hardstenen kordons en natuurstenen speklagen. Kroonlijst op klossen, hardstenen plint. De venstertraveeën zijn als een risaliet uitgewerkt. Op de begane grond links een dubbele segmentbogige, beglaasde en van hekwerk voorziene poortopening met bovenlicht, rechts op de geveltekening een winkelpui in een spiegelbogige omlijsting, nu een poort. Rechthoekige vensteropeningen in eenvoudige natuurstenen omlijstingen, op de bel-etage rechts een breed venster, de andere zijn allemaal dezelfde smalle vensteropeningen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1880 # 3, 1915 # 6656, 1916 # 6875.