Samenstel van drie identieke handelspanden

Beschrijving

Samenstel van drie identieke handelspanden met eenvoudige bakstenen lijstgevels in eclectische stijl, gebouwd rond 1893 voor rekening van Marie Storms-Van Gend naar ontwerp van bouwmeester Emile Wauters.

Het betreft drie meergezinswoningen met handelsgelijkvloers, drie traveeën en drie bouwlagen tellend, onder een zadeldak. De sobere, strak vormgegeven lijstgevels kregen een rood bakstenen parement met gele en zwarte bakstenen sierbanden. De winkelpuien op de begane grond zijn vernieuwd. In de bovengevel op elke verdieping drie gekoppelde rechthoekige vensteropeningen, samen gevat onder een natuurstenen bovendorpel met waterlijst. De hardstenen tussendorpels van deze vensters en de doorlopende onderdorpels, ritmeren het ensemble.

Op het pand nummer 19 zijn op de tweede bouwlaag publicitaire schilderingen bewaard: "EMILE VAN DEN OUDERAA/ DEPOT VAN HOLLANDSEN LOODWIT ENGELSEN VERNISSEN/ BORSTELS VOOR HUIS SCHEEPS SCHILDERWERK PENSELEN".

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 1691.