Eclectisch woon- en handelspand

Beschrijving

Deze statige, eclectische meergezinswoning met handelsgelijkvloers werd rond 1898 gebouwd naar een ontwerp van architect Louis Hamaide. Het bouwdossier werd ingediend in opdracht van Charles De Koninck; bij de goedkeuring hoorde het pand al toe aan L. Janssens.

Het betreft een opbrengsteigendom met appartementen op de verdiepingen en een handelsgelijkvloers, dat gezien de ligging aan de Zuiderdokken en vlakbij de Scheldekaaien wellicht meteen als café werd uitgebaat. Het is een pand van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Net zoals de meeste huizen aan de Waalse- of Vlaamsekaai, kreeg het pand een rood bakstenen, eclectische lijstgevel. Op de begane grond werd de neorenaissance pui bewaard, bestaande uit een centraal etalagevenster en twee flankerende deuren, gevat onder één houten pui op klossen en van elkaar gescheiden door hardstenen tussenpijlers versierd met wortelmotieven en canneleringen. De bovengevel heeft een parement van bak- en natuursteen, heeft een zware kroonlijst op klossen en is als pilastergevel uitgewerkt. Rechthoekige vensteropeningen, natuurstenen kordons, banden en onder- en bovendorpels. Een eclectisch element zijn de veelkleurige banden van veelkleurige tegels.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 259.