erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
209291
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209291

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Beeldbepalend, vrijstaand volume, oorspronkelijk met één verdieping en onder schilddak, in de bocht van de Berkenhagestraat, heden in gebruik als politiekantoor. Volgens kadastergegevens laat dokter Renaat Adriaens circa 1886 een woning optrekken en voegt in 1887 achteraan nog een landgebouw toe. Naar deze dokter is in Zedelgem een straat (Dokter Adriaensstraat) genoemd. In 1908 wordt een uitbreiding van de bijgebouwen geregistreerd. In 1920 koopt de overheid de woning aan, staat nu genoteerd als "domeinen van de staat", die vanaf dan als rijkswachtkazerne fungeert. Op een foto van na 1931 heeft het huis boven de middelste travee een driehoekig fronton en een voortuin, van de straat afgescheiden door hekken, gevat in bakstenen pijlers en rechts een omhaagde tuin. In 1972 wordt aan de oostzijde een laag volume toegevoegd. Sinds 1 april 2001 vindt de eenheidspolitie onderdak in het voormalige rijkswachtgebouw.

Dubbelhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën in rode baksteen onder plat dak. Sobere architectuur, licht getoogde muuropeningen met vlakke omlijsting. Voorgevel met kordon op de eerste verdieping en gevelbrede buitentrap in blauwe hardsteen. Centrale travee met bovenaan het opschrift "RYKSWACHT", het fronton is verdwenen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1886/4, 1887/3, 1908/7, 1920/7, 1972/34.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 15.
  • SEURINCK G., De politie te Zedelgem, in LEROY P.J. (ed.), Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 70.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dokterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209291 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.