Kazerne Kapitein Stevens

Complex van militaire gebouwen, fasegewijs ontstaan.

Historiek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt de Duitse bezetter de streek rond Zedelgem als etappegebied voor logistieke steun. Op het *"Vloethemveld" wordt hout gekapt, onder meer voor de loopgraven. Na de oorlog richt het Belgisch leger op het "Vloethemveld" een munitiedepot op. Onder leiding van de Waalse militair Saturnin Bocca worden vanuit het munitiedepot enkele spoorlijnen aangelegd naar het station van Zedelgem (zie Ruddervoordsestraat). Om het depot te beheren wordt in 1924-1925 op gronden van het O.C.M.W. langs de Diksmuidse Heirweg een kazerne met administratief centrum voor 250 manschappen gebouwd. Voor de gebouwen (blokken A, B, C, D, E, F, L) worden de plannen van het depot in Houthulst gebruikt. Vanaf 1934 krijgt de kazerne de naam "Kapitein Stevens". Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient de kazerne korte tijd als kamp voor Belgische en Franse krijgsgevangenen. Rond de kazerne graven Duitse troepen kleine toevluchtsbunkertjes. Na de oorlog is in de kazerne het administratief centrum voor het Prisoner of War kamp (zie Vloethemveld) gehuisvest. Vanaf 1951 omgevormd tot school voor onderofficieren die van Maaseik naar hier verhuist. Daarvoor worden enkele blokken bijgebouwd en het wegennet aangepast. Blok G met beddenhuis en bureaus (1953), cinema met feestzaal (1953), blok H als infirmerie (1961). In 1977 worden blokken A en B vervangen door een stafblok (ten behoeve van het munitiedepot) en een logementsblok voor vrouwen. Het sportcomplex, blok N dateert van 1978. Daarna volgen nog enkele wijzigingen en aanpassingen. In 2007 verhuist de school naar Sint-Truiden. De leegstaande gebouwen worden in 2008 aangekocht door de provincie West-Vlaanderen om er een Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten in onder te brengen.

Beschrijving. De blokken staan rond begraasde of geasfalteerde binnenpleinen gegroepeerd. Het oudste type wordt gekenmerkt door gebruik van oranje baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen), in- en uitspringende delen. Segmentboogvormige muuropeningen en bij de eindgevels een klimmende lijst onder de dakrand. Recenter type in roze baksteen boven een gecementeerde plint en onder mansardedak (Vlaamse pannen) en gekoppelde vensters onder lateien.

• Boschvogelroute Zedelgem, Aartrijke, s.d., p. 11.
  • Heirwegpad, Zedelgem, 1980, p. 2.
  • MEULEBROUCK L., De Koninklijke School voor Onderofficieren nr. 2, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 27, nr. 4, 2006, p. 124-142, jg. 28, nr. 4, 2007, p. 143-151.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien