erfgoedobject

Boothuis

bouwkundig element
ID
209312
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209312

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boothuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaande, moderne woning in een tuin zogenaamd het "Boothuis", in 1992 gebouwd naar ontwerp van architect Dirk Defraeije (Gent) met medewerking van architect Koen Van de vreken. Het rechthoekige perceel wordt optimaal benut door een schuine inplanting. De inrichting van het interieur bepaalt in hoge mate het uitzicht aan de buitenkant. Aan de noordzijde bevindt zich de gesloten straatgevel, met inkom en garage, aan de zuidzijde maken leef- en slaapgedeeltes volop gebruik van de zon. Hiervoor krijgt het huis naar verluidt een eerste prijs van de energiewedstrijd van Electrabel voor het elektrisch verwarmen van de woning.

Structuur als een doos, gerealiseerd in de vorm van een boot met glazen torenkamer aan de voorzijde en afgeronde achterzijde en met gecementeerde (bakstenen?) muren. Straatgevel met opvallende, aan stangen opgehangen, bijna gevelbrede houten luifel boven de deur en de garage. Massief ogende muren, aan de westzijde spaarzaam opengebroken door smalle, horizontale vensters. Aan de zuid- en oostzijde grote glaspartijen uitgevend op de tuin. Op de verdieping worden de slaapkamers verlicht door een horizontale aaneengesloten vensterzone.

Het volledig tot in het dak opengewerkte interieur heeft een grote lichtinval, in de hand gewerkt door glazen bovenlichten bij de deuren op de verdieping. De torenkamer met rondom beglaasde vensterzone biedt als een belvedère uitzicht op de omgeving.

  • DEPOURCQ A., Boothuis, door Dirk Defraeije en Koen Van de Vreke (1992), in DEPOURCQ A. en TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 66-69.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boothuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209312 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.