is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Vrijstaand hoekhuis met de J. Vereeckestraat, volgens kadastergegevens daterend van circa 1939. Als uitbreiding of ter vervanging van oudere bebouwing, zoals te zien op een figuratieve kaart (circa 1782) met de weg vanaf de herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege", op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode en op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1949 en 1961 registreert het kadaster nogmaals een vergroting.
Rode baksteenbouw van twee bouwlagen, tweemaal twee traveeën en een afgeronde hoektravee onder schilddak (mechanische pannen). Parement in typische streklagen boven een plint in bruine baksteen. Rechthoekige muuropeningen met betonnen lateien. Verzorgd, bewaard schrijnwerk, bovenlichten van de vensters met horizontale roedeverdeling. Deur in de hoektravee met geprofileerde, betonnen omlijsting, erboven een rechthoekige kapelnis met beeld van Maria.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)