erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
209335
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209335
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve op een hoogte en met uitzicht op de Moubeekvallei, toegankelijk via een asfaltweg. Heden als tweewoonst opgedeeld. Er staat reeds bebouwing weergegeven op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. Gelegen in de wijk Hollevoorde. Het kadaster registreert in 1868 de afbraak van de oude en het oprichten van de nieuwe gebouwen zie huidig. De schuur met geïncorporeerde stal is gedateerd "1866" zie jaarsteen boven een zonnerad op de zuidgevel. Laag woonhuis ten noordwesten en schuurstalvolume ten zuidwesten van een deels onverhard, deels begraasd erf. Nu opgesplitst boerenhuis in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Nummer 18 is een dubbelhuis met vijf traveeën en rechthoekige muuropeningen onder strekken. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met grote roedeverdeling. Rondboogvenster met straalvormig bovenlicht in de zijgevel. Nummer 20, met later toegevoegde erker, heeft twee traveeën en witbeschilderde muren. Verbouwde muuropeningen bij de schuur.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1869/22, 1943/39.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nummer 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209335 (Geraadpleegd op )