Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, aan de straat gelegen. Het met gras begroeide erferf paalt ten noorden aan de Zabbeek. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de site afgebeeld met twee landgebouwen binnen een omhaagd perceel. Op een figuratieve kaart (1782) van de weg van aan de herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege" staat de hoeve afgebeeld als "huis daer Jacob Ketelaere woont". Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode en op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1844) met dezelfde constellatie. Opgenomen in de oorspronkelijke kadastrale legger onder sectie A, "van Vloethem Veld", wijk "Plaetshoek".

In 1848 registreert het kadaster een wijziging van het woonhuis, ten noorden van het erf, in een landgebouw en het bouwen van een nieuw woonhuis aan de straatkant.

Het erf is aan de straat toegankelijk via metalen hekken, gevat in betonnen pijlers. Laag dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) ten zuidwesten van het erf. Verankerde, rode baksteenbouw boven een gecementeerde plint met wit afgelijnde spiegels. De rechthoekige muuropeningen aan de voorgevel zijn tijdens het interbellum onder lateien met afgeschuinde hoeken geplaatst. Links een rondbogig gevelkapelletje en bekronend kruis in witbeschilderde baksteen. Ten noordwesten van het erf een schuurstalvolume met ouder rechterdeel (op de plaats van het vroegere woonhuis), het linkerdeel dateert wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Langgerekt volume onder zadeldak (rode en zwarte Vlaamse pannen), linkerdeel met houten beplanking boven een bakstenen plint en met bakstenen zijgevel. Landgebouw ten zuidoosten van het erf gedeeltelijk met beplanking.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1851/5, 1943/11.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 1449: Kaart van de weg gelegen te Zedelgem lopende van de steenweg op Torhout, van aan de herberg Zuidwege, tot aan de herberg de Blauwe Kroon, circa 1782.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien