Hoeve Kronehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kronehof

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "KRONEHOF" zie houten opschrift. Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een gebouw afgebeeld. Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode zijn een tweewoonst en een landgebouw te zien. Op het primitief kadasterplan (circa 1830), gelegen in de wijk Blauwekroonhoek en bestaande uit meerdere percelen waarop een kleine driewoonst en een grotere woning met bijbehorende landgebouwen. Volgens kadastergegevens wordt circa 1863 tegen het grotere huis een tweede woning aangebouwd. Circa 1884 wordt de driewoonst omgevormd tot een landgebouw. Circa 1901 zijn alle percelen samengevoegd en circa 1928 ondergaat het woonhuis enkele aanpassingen. Circa 1942 wordt in de westhoek van het erf een loods toegevoegd.

Het erf is toegankelijk via een asfaltweg en smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers met een rondbogige kapelnis in de linkerpijler. Woonhuis ten zuiden van het erf. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw met tijdens het interbellum aangepaste rechthoekige muuropeningen. Hoge opkamer in de rechtertravee en bakstenen tandlijst onder de dakgoot. Links een lagere, aangebouwde stalling. Ten westen en noorden van het erf enkele schuurstalvolumes in oranje, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Vóór het huis staat een zomerkeuken uit het interbellum.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1863/19, 1884/21, 1901/6, 1928/31, 1943(2)/4.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien