Woning Naessens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Naessens

Beschrijving

Moderne woning in een ruime tuin gelegen, door architect Axel Ghyssaert (Sint-Kruis) in 1962 ontworpen. Het huis krijgt in 1963 de Van de Venprijs, een prijs die het ontwikkelen van nieuwe woonvormen wil stimuleren. Omwille van technische aspecten zijn een aantal wijzigingen (onder meer bruinhouten vloer, plafond, wanden) aangebracht waardoor het minimalistische effect heden is afgezwakt. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Uitgewerkt als een doos en opgetrokken in modernistische stijl. Afwisseling van muren in witbeschilderde baksteen met raampartijen. De jury van de Van de Venprijs vindt in de gevels plastische kwaliteiten, doorgedreven strengheid, grote logica en een juiste weergave van de compositie. Opvallend is het contrastrijk gebruik van zwart en wit zowel binnenin als aan de buitenzijde. De constructie bestaat uit een betonnen skelet rustend op palen. Gesloten noordgevel zonder muuropeningen, oorspronkelijk met garage die later is gesupprimeerd en vervangen door twee slaapkamers achter een zwartbeschilderde houten wand. De leefruimtes met woon- en eetkamer liggen aan zuid- en westzijde, glaspartijen die aaneensluiten op de hoek zien uit op de sobere tuin en geven zo een verbondenheid met de omgevende natuur. De ramen van slaapkamers bevinden zich aan de oostzijde.

Compact interieur, verlicht door drie koepels en met rationele indeling. Centraal bevindt zich de natte cel met omloopruimte waarop alle andere ruimtes uitgeven.

• BEKAERT G., Hedendaagse Architectuur in België, Tielt, 1996, p. 141.
  • DEPOURCQ A., Woning, door Axel Ghyssaert, in DEPOURCQ A. en TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem98, Zedelgem, 2007, p. 50-53.
  • FONCKE H. en MEGANCK L., De naoorlogse jaren van de prijs Van de Ven (1950-1968): de zoektocht naar een architectuur voor de "moderne tijd", in Monumenten & Landschappen, jg. 22, 2003, nr. 2, p. 6-8, p. 27.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien