erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
209364
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209364

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ietwat hoger gelegen hoeve, in 1876 opgetrokken door Petrus Vanhollebeke op een stuk land, het "Patente Stick" genoemd. Losse bestanddelen, gegroepeerd rond een begraasd erf op de hoek met een aftakking van de Loppemsestraat. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Gerenoveerd woonhuis, ten noordwesten van het erf, met rechthoekige muuropeningen onder strekken. Rechts van de deur een houten Mariakapelletje. Aan de achtergevel zijn de muuropeningen recent vergroot, brede stoep in cementtegels. Rondboogvenster in beide zijgevels.

Dwarsschuur met wagenhuis ten zuidoosten van het erf, gedeeltelijk met beplanking, poort met klinket. Bewaarde kapconstructie met schaargebinte. Rechts van de schuur biedt een hek, gevat in betonpijlers, toegang tot weilanden. Stalling ten westen van het erf en ten oosten een recentere zomerkeuken uit het interbellum. Deze laatste is een verankerde, oranje baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen met witbeschilderde lateien. Boomgaard in de noordwesthoek van het erf, afzomende meidoornhaag aan de zuidwestzijde.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1877/3.
  • ARNOU P., Het oorlogsverhaal van onze oud-strijders 1940-1945: Albert Vanhollebeke, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 22, nr. 3, 2001, p. 88.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209364 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.