erfgoedobject

Begraafplaats Sint-Laurentius

bouwkundig element
ID
209368
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209368

Juridische gevolgen

Beschrijving

Begraafplaats Sint-Laurentius, achterin gelegen en toegankelijk via een asfaltweg uitgevend op een rotonde met roze klinkers en centraal een cirkelvormig grasveldje waarop enkele natuursteenblokken.

Een eerste aanleg volgens traditionele planindeling met centrale as dateert van 1971, de begraafplaats wordt op 31 december van dat jaar in gebruik genomen. In 2002 wordt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Buro Wille landschaps & begraafplaatsarchitectuur door het gemeentebestuur uitgenodigd om een plan op te stellen voor de opfrissing van het bestaande en de aanleg van een nieuw gedeelte. Het resultaat is een funerair park dat aanzet tot rust, wandelen en mediteren. De technische uitwerking van het ontwerp tot bestek en werktekening wordt gerealiseerd door het studiebureau Plantec n.v. uit Oostende. Het plan krijgt in 2005 de International Funeral Award voor Belgische Steden en Gemeenten. De werken starten in het najaar van 2005 en worden in mei 2007 opgeleverd.

Het eerste en oudste deel is aangelegd volgens het traditioneel stramien met grindpaden, waarlangs de graven, en afgeboord met taxushagen en haagbeuk. De meditatieruimte aan de ingang hoort bij het ontwerp van 2005. Conische constructie in cederhout met luifel boven de ingang, steunend op houten palen. Binnen wordt de ruimte verlicht door een ronde koepel. Rond het gebouw een plantsoen en halfronde houten banken.

Links van het centrale pad een oorlogskerkhof met centraal een monument van Willem Vermandere, opgebouwd met blokken in blauwe hardsteen waarop de namen van de oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog.

Het centrale pad geeft uit op een rond plein, bekleed met roze klinkers met in het midden een groot granieten blok met fontein. Aan beide zijden van het centrale pad staan zitbanken onder een pergola, rechts met een fundatiesteen in blauwe hardsteen.

Achteraan op het terrein een kruisbeeld op een ruw gehouwen stuk witte natuursteen en golvende urnenheuvels. Deze zijn opgebouwd uit stapelmuren van natuursteen met daarin betonnen nissen, de bovenkant is beplant met sedum. Het colombarium ligt aan de noordzijde. Ernaast, als onderdeel van het ontwerp van Ada Wille, een meditatieve ruimte met zitbanken in blauwe hardsteen en elf houten zuilen met de namen van overledenen.

  • GEMEENTEBESTUUR ZEDELGEM, Hoe het groeide, Zedelgem, 1976, p. 13.
  • Zedelgem wint International Funeral Award 2005, in Info Zedelgem, jg. 23, nr. 11, 2005, p. 4-5.
  • Ada Wille, geraadpleegd op 23 juni 2010.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begraafplaats Sint-Laurentius [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209368 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.