Wasserij-Flandria met directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wasserij-Flandria

Beschrijving

"WASSERIJ-FLANDRIA". Volgens kadaster opgetrokken circa 1950 door Hector Baute, handelaar uit Zedelgem die al in 1935 de naastliggende koppelwoning had gebouwd. Circa 1954 betrekt Hector Baute aan de andere zijde een nieuwe directeurswoning (nummer 8). Het kadaster registreert in 1953 een eerste uitbreiding van de "zelfwasserij", in 1963 volgt een vergroting achteraan met toevoeging van de fabrieksschouw. Lage, bruine baksteenbouw, functionele architectuur met poorten en vensters onder doorlopende betonnen lateien en achteraan de ronde fabrieksschouw. Statige directeurswoning onder schild- en zadeldaken en met ruime tuin.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1950/28, 1953/46, 1954/27, 1963/68.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien