Landhuis Merelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Merelhof

Beschrijving

Landhuis in historiserende stijl, gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadaster opgetrokken circa 1929 door de Zedelgemse handelaar en nijveraar Henri-Jozef Verhaeghe. Zogenaamd "MERELHOF" zie opschrift in de deksteen van de rechter ingangspijler. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Oranje baksteenbouw van twee bouwlagen onder schilddaken (leien) met brede, geknikte dakoversteek. Gebruik van Euvillesteen voor de plint, buitentrapje en hoekstenen van de vensters. Centrale ingangstravee als torenvolume, uitgewerkt met bovendaks gedeelte onder pittoresk schilddakje met bliksemafleiders. Rondboogportiek en beglaasde deur met fraai versierde tralies, erboven een deurvenster met balkon met gebogen balustrade, gekoppeld venster boven het dak. Links een brede zijvleugel onder dwars schilddak, met driezijdige erker op de begane grond en drielichtvenster op de verdieping. Rechts eenvoudige vensters en tegen de zijgevel een oplopende erker.

Bewaard schrijnwerk, vensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten, kroonlijst op klossen en dakkapelletjes.

De tuin is van de straat afgescheiden door verzorgd uitgewerkte, smeedijzeren hekken, gevat tussen bakstenen pijlers onder betonnen dekstenen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1929/30.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien