Station Zedelgem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Zedelgem

Beschrijving

Station van Zedelgem langs de lijn Brugge-Kortrijk. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

In 1845 wordt de Société Anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale opgericht. Deze maatschappij legt eerst in 1846 een spoorweg tussen Brugge en Torhout aan, deze wordt in 1847 doorgetrokken tot Kortrijk. Ook in Loppem is een stopplaats met station voorzien. Beide stationsgebouwen worden in 1882 door de maatschappij Flandre Occidentale vervangen (zie huidig). Het station in Loppem sluit in 1955, het gebouw wordt afgebroken in 1968.

Rond het station ontstaat de Statiewijk die uitgroeit tot één van de meest bloeiende van de streek. Het station speelt een belangrijke rol in de vestiging en ontwikkeling van de lokale industrie, hoofdzakelijk in handen van de familie Claeys (zie Aimé Claeysstraat, Léon Claeysstraat, Remi Claeysstraat).

Lage, oranje baksteenbouw bestaande uit een centraal gedeelte van vier traveeën, geflankeerd door twee dwarsvleugels onder zadeldaken (dakbedekking in eterniet). Gevels verlevendigd door muurnissen, segmentboogvormige muuropeningen met omlopende, bakstenen waterlijst. In de puntgevels bakstenen omlijsting voor de (nu verdwenen) halteaanduiding "ZEDELGEM". Dakranden van de dwarsvleugels met grotendeels bewaarde en versierde houten boord. De muuropeningen in de zijgevels zijn aan zuidzijde gedicht en aan noordzijde vervangen door een poort.

De voormalige woning van de stationschef (nummer 67) onder schilddak is in de jaren 1950 vervangen (zie huidig).

• ARNOU P., Vroeger en nu, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 3, nr. 2, 1982, p. 60-62.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 28-29.
  • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België. Deel 1: 1835-1914, Turnhout, 2002-2003, p. 118-121.
  • POLLET J., Parochie St.-Elooi. Zedelgem – De Leeuw. 1938-1988. Een terugblik, Zedelgem, 1988, p. 13.
  • WAEYAERT F. en LERMYTE J.-M., De Droogenbroodroute (1847-1997). De spoorlijn 66 Brugge-Kortrijk, Aartrijke, Uitgeverij Emiel Decock en het West-Vlaams Verbond van Kringen voor Heemkunde, 1997, p. 97-108.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien