erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
209395
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209395
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaand dubbelhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Volgens kadastergegevens en zie ankers in de linkerzijgevel met jaartal, in "1893" opgetrokken op de plaats van een ouder pand. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is hier al bebouwing met boomgaard te zien. Op een figuratieve kaart (circa 1782) van de weg vanaf herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege" is de bebouwing afgebeeld als "hof[sted]e joannes andries cum suis prop[rietaris] daer corn[elis] maertens wo[ont]". Oorspronkelijk gelegen op een groter perceel met meerdere gebouwen zie kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode en primitief kadasterplan (circa 1830). In 1879 wordt een achterin gelegen bakhuis vergroot. Circa 1904 worden na een verkoop de gebouwen gedeeltelijk afgebroken, enkel het woonhuis en een achterliggend gebouw blijven behouden.

Verankerde, gele baksteenbouw met gecementeerde voorgevel met aflijnende bakstenen fries. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met (recente) luiken. Op de verdieping halve, licht getoogde vensters met vensterbanken in gesinterde baksteen. Links een rondbogig gevelkapelletje met bekronend kruis in gesinterde baksteen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1851/24, 1863/24, 1882/7, 1894/10, 1904/4.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 1449: Kaart van de weg gelegen te Zedelgem lopende van de steenweg op Torhout, van aan de herberg Zuidwege, tot aan de herberg de Blauwe Kroon, circa 1782.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209395 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.