Arbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Beschrijving

Halfvrijstaand, laag arbeidershuisje met voortuintje, volgens kadastergegevens daterend van circa 1908. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al bebouwing, gelegen in een ruim perceel met boomgaard, aangeduid. Op een figuratieve kaart (circa 1782) van de weg vanaf herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege" is de bebouwing afgebeeld als "hof[sted]e p[iete]r deketelaere f[iliu]s jan prop[rietaris] daer hij woont". Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode afgebeeld met woonhuis aan de straat en achterin gelegen landgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) als koppelwoning aangeduid. Het kadaster registreert in 1858 een samenvoeging van de huisjes en een vergroting in 1883, in 1908 volgt een volledige reconstructie van het linkerdeel (nummer 15), het rechterdeel (nummer 17) is opgenomen of herbouwd (zie huidig uitzicht).

Dubbelhuis onder zadeldak (mechanische pannen), witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) en boven een omlopende grijsbepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling. Laag bijgebouw onder pannen zadeldak achteraan dateert eveneens van 1908.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1863/23, 1884/25, 1885/3, 1909/11.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 1449: Kaart van de weg gelegen te Zedelgem lopende van de steenweg op Torhout, van aan de herberg Zuidwege, tot aan de herberg de Blauwe Kroon, circa 1782.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien