Sint-Laurentiushoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Laurentiushoeve

Beschrijving

Dorpshoeve, zogenaamd de "SINT-LAURENTIUSHOEVE" (zie houten opschrift). Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing, binnen een omhaagd perceel, palend aan de oude omwalde pastorie, afgebeeld. Op een figuratieve kaart (circa 1782) van de weg van af herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege" vermeld als "vi[du]a et lib[eri] emanuel storme wagemakerije". Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode en op het primitief kadasterplan (circa 1830) met identieke opstelling op de plaats van de huidige nummers 20-24, namelijk een woonhuis aan de straatkant en een achterin gelegen landgebouw.

In 1840 registreert het kadaster een vervanging van het woonhuis door drie aaneengesloten wooneenheden (samen met het huidige nummer 24), achter de huizen wordt een bakhuis toegevoegd. Een foto uit het begin van de 20ste eeuw toont de huizen als driewoonst onder een gemeenschappelijk schilddak en met een kordon ter hoogte van de onderdorpels. Vóór 1879 wordt het landgebouw gewijzigd. In 1913 wordt nummer 22 uitgebreid ten koste van nummer 20. Circa 1929 wordt nummer 22 achteraan vergroot, circa 1935 de landgebouwen bij nummer 20 gevoegd en circa 1936 de grote stal herbouwd en nieuwe landgebouwen opgericht. Uit die periode dateert wellicht ook de cementering van de voorgevel.

Rijhuizen van circa 1840 aan de straat in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Het dak is later verhoogd, nummer 24 heeft nog de oorspronkelijke dakhelling. Gecementeerde voorgevel en omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen met oren, neuten, spiegels en geometrisch versierde bovendorpels. De doorlopende banden zijn eveneens in cementpleister uitgewerkt. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, enkele vensters met grote roedeverdeling en gedeeltelijk beglaasde deuren met verzorgd traliewerk. Achtergevel met eenvoudige muuropeningen onder strekken. Achterin gelegen stallingen en schuur uit de jaren 1930 rond een geasfalteerd erf.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1842/1, 1882/2, 1914/9, 1929/5, 1935/6, 1936/6.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nummer 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nummer 1449: Kaart van de weg gelegen te Zedelgem lopende van de steenweg op Torhout, van aan de herberg Zuidwege, tot aan de herberg de Blauwe Kroon, circa 1782.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 22-23.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien