erfgoedobject

Neoclassicistisch samenstel

bouwkundig element
ID
209405
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209405

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woningen van nummers 81 tot 97 vormen een mooie, ononderbroken rij eind-19de-eeuwse burgerhuizen met verzorgde neoclassicistische of eclectische lijstgevels. De huizenrij is een goede getuige van het oorspronkelijke straatbeeld in de Cuylitsstraat, als één van de mooiere straten op het Zuid.

Nummers 85-87 vormen een samenstel van twee spiegelende neoclassicistische burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De witgeschilderde, bepleisterde lijstgevels kennen de standaardafwerking van de eind-19de-eeuwse burgerwoningen op het Zuid: hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen, imitatievoegen op gelijkvloers, rechthoekige muuropeningen in omlijstingen met versierde sluitstenen, balkons met uitbuikende ijzeren leuningen, verdiepte velden met ornamentiek.


Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch samenstel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209405 (Geraadpleegd op 19-06-2021)