erfgoedobject

Samenstel van neorenaissance meergezinswoningen

bouwkundig element
ID
209406
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209406

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opvallend samenstel van twee meergezinswoningen die circa 1896 gebouwd werden voor en door aannemer, metselaar, timmerman en meubelmaker Henri Claes. Het gaat om enkelhuizen van vier en drie traveeƫn en drie bouwlagen op een hoog souterrain met betraliede keldervensters, gevat onder zadeldaken. De hoge lijstgevels zijn opgetrokken in rode baksteen, op de verdiepingen verlevendigd door speklagen en natuurstenen vensteromlijstingen en afgelijnd met tandfries en kroonlijst op klossen. Het hoge souterrain is samen met de bel-etage als een sokkel uitgewerkt met een zwaar hardstenen parement. Deze neorenaissancistische gevelafwerking valt op tussen de overwegend neoclassicistische, witgepleisterde lijstgevels die de onpare kant van de Cuylitsstraat typeren. Rechthoekige, regelmatig geplaatste muuropeningen met vervangen schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 300.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vervaet, Celine
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van neorenaissance meergezinswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209406 (Geraadpleegd op 19-06-2021)