erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209408

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woningen van nummers 21 tot 47 vormen een mooie, ononderbroken rij eind-19de-eeuwse burgerhuizen met verzorgde neoclassicistische of eclectische lijstgevels. De huizenrij is een goede getuige van het oorspronkelijke straatbeeld in de Cuylitsstraat, als één van de mooiere straten op het Zuid.

Nummer 21 is een neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen op hoog souterrain, gebouwd in opdracht van Audenaerde naar een ontwerp van J.A. Van der Gucht van 1891. Aan het uiteinde van het perceel, uitgevend op de Dendermondestraat, werd een paardenstal gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, die echter niet meer bewaard is.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een hardstenen plint met betraliede keldervensters, afgelijnd door kroonlijst op klossen. Balkon met balusters in het met imitatievoegen uitgewerkte middenrisaliet. Rechthoekige, regelmatig geplaatste muuropeningen in omlijsting en met balustervormige borstweringen. Schrijnwerk nog steeds in de vorm die rond de eeuwwisseling gangbaar was: schuiframen op de eerste en T-ramen op de tweede en derde bouwlaag.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1891#1132.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209408 (Geraadpleegd op 17-06-2021)