Eclectische burgerhuizen

Beschrijving

De eclectische woning op nr. 37 werd samen met de ondertussen onherkenbaar verbouwde borstelfabriek op nr. 39 rond 1896 gebouwd naar een ontwerp van Guillaume Van Oenen voor J.A. en H. Van Oenen. In 1899 werd achterin het perceel een stal gebouwd, in 1906 een magazijn. In 1901 ontwerpt Van Oenen voor dezelfde heren een eclectische woning rechts hiervan, op nr. 41.

Nr. 37 is een eclectisch burgerhuis in rode baksteenbouw, bestaande uit twee en een halve bouwlaag en een ongelijk aantal traveeën onder zadeldak. De lijstgevel met hardstenen plint en houten kroonlijst op klossen en modillons, is verlevendigd met speklagen. Op de eerste bouwlaag, een rechthoekige deur- en vensteropening met doorlopende natuurstenen bovendorpel. Op de verdiepingen drie gekoppelde vensteropeningen gescheiden door pilasters; op de tweede bouwlaag met balkon en entablement; op de derde bouwlaag een boogveld met siermetselwerk. De bijhorende borstelfabriek op nr. 39 werd in aansluitende stijl ontworpen, maar is nu sterk verbouwd.

Nr. 41, van dezelfde architect en opdrachtgevers, dateert van circa 1901. De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak. De lijstgevel is klassiek opgebouwd, met rechthoekige muuropeningen, hardstenen plint en houten kroonlijst op klossen. Eigentijdse gevelbekleding met witte geglazuurde baksteen en natuurstenen ornamentiek zoals kordons, entablement boven vensters van tweede bouwlaag en sluitstenen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1207 (37-39), 1899 # 1367, 1901 # 728 (41), 1906 # 1273.

Auteurs: Vervaet, Celine; Hooft, Elise