erfgoedobject

Neoclassicistische meergezinswoning met werkhuis

bouwkundig element
ID: 209411   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209411

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grote neoclassicistische meergezinswoning met achterliggend werkhuis, gebouwd circa 1909 in opdracht van J. Berden-Boeynaems naar ontwerp van A. Cols en Defever. Het pand valt op in de straat door zijn volume van vijf travee├źn en vier bouwlagen onder zadeldak.

De meergezinswoning aan straatkant heeft een witgeschilderde, bepleisterde lijstgevel met neoclassicistische afwerking: rechthoekige muuropeningen in omlijsting, kordons, imitatievoegen op gelijkvloerse verdieping. Neoclassicistische ornamentiek zoals tandfries en linten. Balkons en borstweringen met balusters in de tweede en derde bouwlaag. In de linkertravee, een brede rechthoekige poortopening naar het achterliggende werkhuis, in de tweede travee een deur die uitgeeft op de traphal die naar de bovenliggende appartementen leidt, in de vierde verdieping de toegang tot de woning in de drie rechter travee├źn van het gebouw.

Achter de woning ligt het werkhuis: een bakstenen volume van twee bouwlagen onder plat dak met zenitale verlichting.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 1395.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistische meergezinswoning met werkhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209411 (Geraadpleegd op 12-08-2020)