Twee eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee eclectische burgerhuizen gebouwd in 1909 voor Honoré Van de Velde naar ontwerp van architect Jan Sel. Het gaat om twee enkelhuizen met een brede venster- en een smalle deurtravee en respectievelijk drie (77) en vier (79) bouwlagen onder zadeldak. Beide lijstgevels zijn bekleed met een parement van witte baksteen; nummer 77 heeft klassieke houten een kroonlijst op klossen, de kroonlijst van nummer 79 buigt zich segmentbogig boven de venstertravee. De muuropeningen hebben allemaal dezelfde aparte vorm, namelijk segmentbogig, met eigentijdse uitsparing in de bovenhoeken; het houtwerk is deels bewaard. Natuurstenen waterlijsten en sluitstenen boven de vensters, die in de brede venstertravee in een verdiept muurveld zijn gevat; ijzeren balkonleuning op eerste verdieping. Deur in hardstenen omlijsting, in de omlijsting van nummer 79 is het jaartal "1909" verwerkt.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 1671.

Auteurs: Vervaet, Celine; Hooft, Elise