Burgerhuis met eclectische puntgevel

Beschrijving

Deze burgerwoning met neo-Vlaamserenaissance-puntgevel werd circa 1900 gebouwd voor Torfs, volgens een geveltekening naar ontwerp van J. Wilrycx. Hij gebruikte hetzelfde plan voor de woning in de achterliggende Jan Van Beersstraat nummer 30. Bakstenen tuitgevel met schouderstukken, rood bakstenen parement met natuursteen voor speklagen, hoek- en sluitstenen van de muuropeningen, aflijning van de gevel. De verdiepingen zijn gemarkeerd door overhoekse pilasters. In de eerste en tweede bouwlaag segmentbogige muuropeningen met natuurstenen lateien, de derde bouwlaag heeft rondbogige vensters. Overal T-vormig schrijnwerk, fraaie paneeldeur. De bakstenen gevel zorgt voor afwisseling tussen de doorgaans witte, bepleisterde gevels in de Cuylitsstraat. Deze combinatie van stijlen en gevels is tevens typisch voor het Zuid.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 407.