Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning gebouwd naar een bouwaanvraag van 1897 ingediend door aannemer Fr. Van Gelder voor de heer E. Van Praag. Het is een rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een enkelhuisopbouw, met een brede venster- en een smallere deurtravee en heeft de typische afwerking van de neoclassicistische eind-19de-eeuwse woning op het Zuid: afgelijnd door kroonlijst op klossen en tandfries, hardstenen plint, kordons, venstertravee geaccentueerd met balkon, rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting waarin het eigentijdse houtwerk is bewaard. Aansluitend bij deze woning, op nummers 44-48, nog drie gelijkaardige, doch minder gaaf bewaarde lijstgevels.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1738.

Auteurs: Vervaet, Celine; Hooft, Elise