Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Deze twee burgerhuizen werden circa 1897 gebouwd voor rekening van de heer Smits-Weyns naar ontwerp van H. Krekel, een aannemer die zeer actief was in de Cuylitsstraat. Met hun twee traveeën en drie bouwlagen op souterrain zijn dit eerder bescheiden woningen, die evenwel met een verzorgd, decoratief stucwerk werden afgewerkt.

Nummer 36 is het meest uitgewerkt: in de tweede en derde bouwlaag voorzien van met maskers versierde boogvelden boven de rechthoekige vensteropeningen, in de derde bouwlaag smalle gekoppelde vensters gescheiden door halfzuilen. Nummer 34 is gedecoreerd met meander- en palmettenfriezen, pilasters en diamantkoppen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 811.

Auteurs: Vervaet, Celine; Hooft, Elise