is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met bunker
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een aarden oprit. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee tegen over elkaar gelegen volumes in een omhaagde boomgaard en op een kadastrale kaart uit de Napoleontische periode met dezelfde opstelling. Volgens kadastrale mutatieschetsen gelegen in de wijk Zuidwege noord. In 1892 registreert het kadaster een vergroting van het woonhuis. De schuur dateert zie opschrift in de rechterzijgevel van "1907". Tegen de oostgevel van het woonhuis is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker gebouwd. Het gebied tussen de Torhoutsesteenweg en de Moubeek staat op een kaart uit de Eerste Wereldoorlog aangeduid als munitiedepot, waar de bunker vermoedelijk deel van uitmaakt. Op de kaart is te zien hoe dit gebied volledig volgebouwd is met kleine opslagplaatsen en ontsloten wordt via een spoorlijn (vermoedelijk tram). Ook aan de naburige hoeve (nr. 114) is naar verluidt een bunker bewaard. Recent is een nieuw woonhuis gebouwd, het oude dient nu als berging.
Hoeve met losse bestanddelen rond een gebetonneerd erf. Versierde, metalen hekken uit het interbellum. Boerenhuis ten noorden van het erf, teruggaand tot de 18de eeuw. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) en boven een gepekte plint. Rechthoekige deur en getoogde en beluikte vensters, bewaard schrijnwerk met schuiframen met grote roedeverdeling.
Interieur met moer- en kinderbalken met geprofileerde balksleutels en gesculpteerde versiering onder meer in hartvorm en bewaarde deur.
De monumentale dwarsschuur ten oosten van het erf, gedeeltelijk met houten beplanking boven een bakstenen sokkel.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aan de noordelijke zijde van het gehucht Zuidwege legden Duitse eenheden in het najaar van 1917 (Eerste Wereldoorlog) een groot munitiedepot aan, dat via spoorlijnen aangesloten was op het spoorwegnet. Tegen het woonhuis van de hoeve werd een bunker opgetrokken, met een rechthoekig grondplan van 8 x 4 meter en een hoogte van minstens 3 meter, onder plat dak. De constructie heeft twee toegangen (aan noord- en zuidzijde), die via een geknikte gang leiden tot een binnenruimte onder gewelfd plafond. Boven de noordelijke toegang is een inscriptie, waarvan momenteel enkel "Artl. P." zichtbaar is. Het opschrift zou ook februari 1918 bevatten, aldus de huidige bewoners. Dit opschrift verwijst hoogstwaarschijnlijk naar een specifieke Artillerie-Parkkompanie, een eenheid die verantwoordelijk was voor het munitiedepot. Op een luchtfoto van mei 1918 is duidelijk dat er langs het toenmalige spoor betonnen laadplatformen waren aangelegd. Een dergelijk laadplatform is nog steeds bewaard onder het maaiveld aan westelijke zijde van de hoeve.
Is deel van
Torhoutsesteenweg (Zedelgem)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met bunker [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209435 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Gemeente Zedelgem
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.