erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door H. Vaerwyck-Suys

bouwkundig element
ID
20944
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20944

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis van drie traveeën en vier bouwlagen, verbouwing in 1911 van neoclassicistische gevel van 1859, volgens opschrift in twee gevelstenen aan weerszijden van de deur naar ontwerp van architect H. Vaerwyck-Suys en geboortehuis van de dichter Ch. Van Lerberghe. Lijstgevel in Euvillesteen en Euville-imitatiecementering op marmeren en arduinen plint met bredere en licht uitspringende rechter deurtravee gemarkeerd door over twee bouwlagen doorlopende erker met afgeronde hoeken. Steekboogvormige vensters in geprofileerde en recht afgelijnde omlijstingen. Deurtravee versierd met gesculpteerde reliëfbloemfriezen. Gekorniste houten kroonlijst op klossen.

Mobilair: marmeren hal in art-decostijl met buste door Geo Verbanck, merkwaardig salon met beschilderde zoldering en lambriseringen met schilderingen op doek (jachttaferelen), ellipsvormige trappenhuis met allegorische beelden in nissen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1859/9458 en 1911/B/78.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis ontworpen door H. Vaerwyck-Suys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20944 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.