Burgerhuizen naar ontwerp van Th. Charlier

Beschrijving

Nrs. 4, 6 en 8 zijn drie gelijkaardige woningen, ontworpen in 1891 door Th. Charlier respectievelijk gebouwd voor eigen rekening, voor N. Vlaminx en voor Louise Schwark. De gevel van nr. 4 is verbouwd en ontdaan van de ornamentiek.

Het gaat om neoclassicistische burgerhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen op hoog souterrain onder leien mansardedak, met expressieve lijstgevels waarin neorenaissance ornamentiek is verwerkt. In beide huizen is de brede venstertravee geaccentueerd door een fraai dakvenster onder driehoekig fronton, door een balkon en door origineel uitgewerkte, gekoppelde vensteropeningen met tussendorpels versierd met zuilen, leeuwenkoppen en wortelmotieven. In de smalle deurtraveeën, rechthoekige deuropeningen, bij nr. 6 in een neorenaissance-omlijsting, met gebroken fronton en rollaag. Schrijnwerk deels bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 381 (4), 1891 # 279 (6), 1891 # 336 (8).