erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand

bouwkundig element
ID
209446
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209446

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de stompe hoek van de Dendermonde- en de Brederodestraat liet Xavier Sterkendries rond 1895 een woonwinkelpand bouwen naar ontwerp van bouwmeester Florent Verbraeken. Sterkendries zal vanaf een paar jaar later ook actief zijn als aannemer op het Zuid en gebruikt daarbij deze woning als correspondentie-adres.

Het pand telt vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder plat dak en heeft een statige, mooi versierde neoclassicistische lijstgevel. De begane grond heeft een geblokt parement en brede rechthoekige deur- en vensteropeningen als etalages voor de winkel. De verdiepingen zijn uitgewerkt als pilastergevels; pilasters met gecanneleerde basis en Ionisch kapiteel. Deze verticale ritmering wordt verder gezet door gekoppelde, lange modillons die de houten kroonlijst dragen. Oorspronkelijk een balustrade boven de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 2062.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209446 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.