erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand

bouwkundig element
ID: 209446   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209446

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de stompe hoek van de Dendermonde- en de Brederodestraat liet Xavier Sterkendries rond 1895 een woonwinkelpand bouwen naar ontwerp van bouwmeester Florent Verbraeken. Sterkendries zal vanaf een paar jaar later ook actief zijn als aannemer op het Zuid en gebruikt daarbij deze woning als correspondentie-adres.

Het pand telt vier travee├źn en drie en een halve bouwlaag onder plat dak en heeft een statige, mooi versierde neoclassicistische lijstgevel. De begane grond heeft een geblokt parement en brede rechthoekige deur- en vensteropeningen als etalages voor de winkel. De verdiepingen zijn uitgewerkt als pilastergevels; pilasters met gecanneleerde basis en Ionisch kapiteel. Deze verticale ritmering wordt verder gezet door gekoppelde, lange modillons die de houten kroonlijst dragen. Oorspronkelijk een balustrade boven de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 2062.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209446 (Geraadpleegd op 14-07-2020)