Samenstel van drie burgerhuizen

Beschrijving

De stadswoningen op nrs. 47 tot 51 vormen een samenstel van drie woningen ontworpen in 1895 door aannemer F. Masson, die zeer actief was in deze straat. De woning op nr. 47 was oorspronkelijk identiek aan nr. 51, maar werd met een bouwlaag verhoogd. De woningen tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak met fraaie dakvensters. Met deze opbouw zijn de woningen typisch voor de Dendermondestraat. Ook de keuze van de bouwstijl, waarbij het centrale huis een neotraditionele (overschilderde) bakstenen lijstgevel heeft met natuurstenen speklagen, en de twee flankerende woningen een bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische gevel, kenmerkt de basisbebouwing van de straat. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, bij nrs. 47 en 51 in omlijsting met oren en bij nr. 49 onder ontlastingsboog met sluitstenen met diamantkoppen. Houtwerk deels bewaard. Masson gebruikte de geveltekening van nr. 49 in hetzelfde jaar voor een bouwaanvraag voor rekening van weduwe Lauwers-Vekemans; deze woning is niet meer herkenbaar in het straatbeeld.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1382 (47-51), 1895 # 974.