Rij burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij burgerhuizen

Beschrijving

De vier naast elkaar gelegen burgerhuizen op deze hoek vallen op door hun verzorgde gevels. Ze werden gebouwd op de in 1908 afgebroken opslagplaatsen van de "Continentale Maatschappij voor het branden van koffie". Deze befaamde koffiebranderij, de voorloper van "De Roode Pelikaan", was sinds 1863 in de Broederminstraat gevestigd. In 1908 verliet het bedrijf de gebouwen op deze hoek; aannemer Aimé Hesbain brak een deel van de panden af en splitste het terrein op in veertien kavels voor eengezinswoningen: Broederminstraat nrs. 54 tot 60, Hof ter Bekestraat nrs. 2 tot 8, Jonghelinckstraat nrs. 2 tot 12.

Nr. 56 is een woning die circa 1911 wordt gebouwd in opdracht van J. Vangaelen naar ontwerp van aannemer A. Peene. Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen op hoog souterrain, gevat onder leien zadeldak met centraal dakvenster en oeils-de-boeuf. De afwerking van de bepleisterde gevel volgt de eind-19de-eeuwse standaarden: hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen en modillons, rechthoekige muuropeningen, imitatievoegen, centraal balkon, kordons en doorlopende onderdorpels.

Nr. 58 werd samen met het eclectische hoekpand op nr. 60 en de woning in de Hof ter Bekestraat nr. 2 gebouwd in opdracht van Louis Van den Bergh door architect Emile Van den Bergh circa 1910. Emile Van den Bergh tekende ook een reeks eclectische panden aan de andere zijde van de Broederminstraat, waardoor hij het beeld van dit kruispunt voor een groot deel heeft bepaald. Nr. 58 en Hof ter Bekestraat nr. 2 zijn identieke, maar spiegelende neoclassicistische burgerhuizen, die het eclectische hoekpand flankeren. De neoclassicistische panden zijn samengesteld uit drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien mansardedak. De bepleisterde en witgeschilderde gevel krijgt door de smallere zijramen op de verdiepingen en met de centrale deurvensters met ijzeren borstwering, een origineel cachet. Bij nr. 58 is alle detaillering bewaard: gestucte bloemenslingers in de verdiepte muurvelden, ijzeren balkons en tralies voor de keldervensters, T-vensters boven en schuiframen met gedeeld bovenlicht beneden, fraaie vleugeldeur met gedeeld bovenlicht. Het hoekpand op nr. 60 is een winkelhuis van drie bouwlagen twee traveeën + afgeschuinde hoektravee + drie traveeën in de Broederminstraat, gevat onder leien mansardedak. Het gele bakstenen parement is op de verdiepingen geritmeerd door verdiepte traveeën, bovenaan door een boogveld afgesloten, oorspronkelijk met rankwerk versierd. Gelijkvloerse verdieping met etalagevensters; bovenvensters zijn rechthoekig. De afgeschuinde hoektravee werd afgewerkt door een bekronend dakvenster met gekoppelde rondboogvensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 1819, 1911 # 1985 (56), 1910 # 658 (58-60/Hof ter Bekestraat 2).