Neoclassicistisch hoekpand

Beschrijving

De hoekpanden van de Brederodestraat met de talrijke zijstraten zijn doorgaans met neoclassicistische hoekcomplexen bebouwd. Het fraaie hoekgebouw met de Broederminstraat is een ontwerp van Fl. Verbraeken van 1897 voor weduwe Hendrikx.

Het is een baksteenbouw van drie bouwlagen onder leien mansardedak met dakvensters; vijf traveeën + één hoektravee + drie traveeën. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met standaard neoclassicistische afwerking: gekorniste kroonlijst op klossen, horizontale ritmering door kordons en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropningen, begane grond met imitatievoegen en hardstenen plint. Origineel schrijnwerk en hoekbalkons verwijderd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 956.