erfgoedobject

Neorenaissancistisch hoekpand

bouwkundig element
ID
209456
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209456

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opvallend pand in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van de Bres- en de Paleisstraat. Het werd circa 1890 gebouwd in opdracht van weduwe Louis Wellens-Lauwers, als sluitstuk voor de huizenrij aan de onpare zijde van de Bresstraat, die met uitzondering van het hoekpand op nr. 1 volledig voor haar rekening werd gebouwd. Voor de realisatie van de huizenrij nam ze architect François Durlet onder de arm.

Rode baksteenbouw van drie bouwlagen onder leien mansardedak, bestaande uit twee traveeën in de Bresstraat, een hoektravee, en drie traveeën in de Paleisstraat. De brede traveeën aan de hoek bewaren de originele neorenaissance puien van het "maison boutique". Rood bakstenen parement met speklagen, afgelijnd met houten kroonlijst op klossen waarboven op de hoek een getrapt dakvenster uitsteekt. Ornamentiek uit de neo-Vlaamse renaissance zoals de rolwerkcartouches, de natuurstenen sluitstenen van de rollagen, boogfriezen onder de kroonlijst, wortelmotieven. Spiegelbogige muuropeningen, gekoppeld in de brede hoektraveeën en smaller in de deurtravee in de Bresstraat, waarachter zich het trappenhuis naar de bovenliggende appartementen bevindt.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#662.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neorenaissancistisch hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209456 (Geraadpleegd op )