erfgoedobject

Samenstel van drie neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
209460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209460

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit samenstel van drie bijna identieke neoclassicistische burgerhuizen werd in 1886 ontworpen door bouwmeester L. Hamaide. L. Hamaide gebruikte een typeplan dat hij voor de meeste huizen in de Diamantstraat aanhield en waarmee hij een eenheidsbebouwing creëerde van neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag op hoog souterrain. De Diamantstraat werd in 1884 getrokken op gronden van diamantair Jacob Karsman, die Hamaide koos als architect. Na het overlijden van Karsman in 1886, bleef Hamaide de bouw in de straat opvolgen voor de nieuwe eigenaars. Nrs. 12 tot 16 werden gebouwd in opdracht van mevrouw Mees, die ook de nrs. 3 tot 5 liet bouwen.

De gevelopbouw en -afwerking van de drie woningen is bewaard: rechthoekige muuropeningen, kroonlijst op klossen, boven de hoge hardstenen plint met keldervensters een geblokt parement voor de verhoogde begane grond, pilasters tussen de vensteropeningen op de tweede bouwlaag, smeedijzeren staaf als borstwering voor de bovenvensters. Schrijnwerk is deels bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 1629.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van drie neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209460 (Geraadpleegd op )