erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209462
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209462

Juridische gevolgen

Beschrijving

De neoclassicistische burgerwoning op nr. 5 werd in 1887 ontworpen door bouwmeester L. Hamaide als centrale woning van een samenstel van drie identieke woningen; nr. 3 is gesloopt, nr. 7 heeft een vervlakte gevel. L. Hamaide gebruikte een typeplan dat hij voor de meeste huizen in de Diamantstraat aanhield en waarmee hij een eenheidsbebouwing creëerde van neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag op hoog souterrain. De Diamantstraat werd in 1884 getrokken op gronden van diamantair Jacob Karsman, die Hamaide koos als architect. Na het overlijden van Karsman in 1886, bleef Hamaide de bouw in de straat opvolgen voor de nieuwe eigenaars. Nrs. 3 tot 7 werden gebouwd in opdracht van mevrouw Mees, die ook de nrs. 12 tot 16 liet bouwen.

De gevelopbouw en -afwerking van nr. 5 is gaaf bewaard: rechthoekige muuropeningen, kroonlijst op klossen, boven de hoge hardstenen plint met keldervensters een geblokt parement voor de verhoogde begane grond, pilasters tussen de vensteropeningen van de tweede bouwlaag, borstweringen versierd met vaas en plantenslingers, smeedijzeren staaf als borstwering voor de bovenvensters, onder de kroonlijst een met putti versierde fries. Schrijnwerk is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1887 # 270.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209462 (Geraadpleegd op )