Samenstel van drie burgerhuizen

Beschrijving

Deze rij van drie neoclassicistische stadswoningen werd rond 1896 gebouwd naar ontwerp van J. De Pooter. De Pooter was een aannemer en investeerder die op de Amerikalei in de straten ten zuiden daarvan talrijke rijen neoclassicistische woningen realiseerde. De drie woningen in de Jozef Liesstraat telden oorspronkelijk allemaal drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; nummer 8 werd in 1927 met een bouwlaag verhoogd. Nummers 6 en 8 waren oorspronkelijk identieke woningen, met standaard elementen zoals de houten kroonlijst op modillons en klossen, hardstenen plint, imitatiebossage op begane grond, kordons en doorlopende onderdorpels, rechthoekige, regelmatig geplaatste vensteropeningen in omlijsting met oren, balkon en balustrade. Nummer 4 heeft een gelijkaardige gevelafwerking, maar kreeg een hoger souterrain met verhoogde begane grond. Fraai ijzerwerk voor de keldervensters en voor de fijn uitgewerkte balkonleuning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1681, 1927 # 28286.