Ensemble van drie neoclassicistische stadswoningen

Beschrijving

Ensemble van drie neoclassicistische stadswoningen gebouwd rond 1897 voor C.A. De Meyer. De woningen telden oorspronkelijk alle drie twee bouwlagen gevat onder mansardedak; nummer 20 werd later met een halve verdieping verhoogd. Dergelijke kleinere woningen, met verzorgde neoclassicistische gevel, zijn typisch voor de Jozef Liesstraat.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met de standaard opdeling en ornamentiek zoals houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, rechthoekige muuropeningen in omlijsting, imitatievoegen op begane grond. Nummers 16 en 18 zijn identieke woningen, bestaande uit drie traveeën waarvan de centrale travee geaccentueerd is door een balkon en fronton boven het deurvenster. Nummer 20 is een enkelhuis van twee traveeën waarvan de brede venstertravee verhoogd is door het souterrain; de deurtravee was oorspronkelijk geaccentueerd door een balkon. In 1921 werd de woning verbouwd naar ontwerp van Leon Heutz: behalve een extra halve verdieping werd een erker in de venstertravee aangebracht en kreeg de woning een nieuwe voordeur in typisch eigentijds ijzeren ajourwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 925, 1921 # 10881.