Samenstel van neotraditionele stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van drie neotraditionele woningen van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldaken, opgetrokken volgens een bouwaanvraag van 1886 ingediend door architect Aloïs Scheepers. Deze diende midden jaren 1880 bouwaanvragen in voor in totaal twaalf woningen in deze straat.

De drie woningen staan in het straatdeel tussen de Amerikalei en Brederodestraat, waar zich de gaafst bewaarde eind-19de-eeuwse huizenrij van de straat bevindt. Met hun roodbakstenen lijstgevels met speklagen, zorgen ze voor afwisseling tussen de doorgaans bepleisterde en witgeschilderde parementen. Drie identiek uitgewerkte, maar spiegelend opgestelde lijstgevels, geritmeerd door natuurstenen elementen: kordons en doorlopende onderdorpels, speklagen, sluitstenen en lateien. Houten kroonlijst op klossen; hoge hardstenen plint met rechthoekige, betraliede vensters van het souterrain. Getoogde muuropeningen op begane grond, rechthoekige op de verdieping; schrijnwerk vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 805.