erfgoedobject

Twee burgerhuizen

bouwkundig element
ID
209472
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209472

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee naast elkaar gelegen statige burgerhuizen, gebouwd in opdracht van X. Clusman. Nr. 15 is een neoclassicistische woning gebouwd circa 1887 naar ontwerp van architect Aloïs Scheepers voor Clusman, op dat moment wonende op nr. 27. In 1900 laat Clusman, ondertussen meester-steenkapper geworden en woonachtig op nr. 15, een nieuw huis bouwen op nr. 17. De eclectische gevel van nr. 17, met een uitgesproken gebruik van natuursteen voor het volledige parement, is wellicht door Clusman zelf ontworpen.

De twee woningen staan in het straatdeel tussen de Amerikalei en Brederodestraat, waar zich de gaafst bewaarde eind-19de-eeuwse huizenrij van de straat bevindt. Beide zijn enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nr. 17 nu mansardedak). Nr. 15 met bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel gevat tussen hardstenen plint met getoogde keldergaten en houten kroonlijst op klossen en modillons. Poortrisaliet met geblokt parement; rondboogpoort, balkons op de verdiepingen. Venstertraveeën met rechthoekige vensteropeningen in geprofileerde omlijsting met sluitsteen. Schrijnwerk op gelijkvloerse verdieping vervangen tijdens het interbellum, met typische in ajour uitgewerkt ijzeren poort. Nr. 17 heeft een lijstgevel die door de witte natuurstenen façade met rode accenten en de combinatie van neoclassicistische en neorenaissance-vormgeving een eclectisch karakter heeft. Klassiek opgebouwde begane grond met plint met keldervensters en rechthoekige deur- en vensteropeningen. De verdiepingen zijn gevat tussen kolossale pilasters en tellen elk drie gekoppelde vensteropeningen met centraal balkon.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1887 # 1239 (15), 18 # 2965 (15), 1900 # 1261 (17).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209472 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.