Neoclassicistische stadswoning

Beschrijving

Deze woning werd samen met de identieke nrs. 9 en 13 gebouwd naar een bouwaanvraag van 1900 door architect Florent Verbraeken voor Bernard De Pooter. De woningen staan in het straatdeel tussen de Amerikalei en Brederodestraat, waar zich de gaafst bewaarde eind-19de-eeuwse huizenrij van de straat bevindt. De huizen werden spiegelend herhaald; het centrale nr. 11 heeft een iets hogere kroonlijst. Het gaat om woningen van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken. De lijstgevels waren oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, met houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint met lage keldergaten. Enkel bij nr. 11 is het oorspronkelijke parement bewaard, met inbegrip van de detaillering onder meer ijzeren borstwering van de bovenvensters, balkon met fijn ijzerwerk, rechthoekige omlijste vensteropeningen met bewaard schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 555.