Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd samen met de twee afgebroken, belendende panden op nummers 90 en 92, rond 1912 gebouwd voor Pierre Covents. Het samenstel bestond uit drie gelijkaardige panden, waarbij de twee uiterste panden (90 en 94) identiek maar spiegelend zijn ontworpen, en het centrale pand vier bouwlagen en een poortdoorgang kreeg. Dit gedeelte van de Sint-Laureisstraat werd in het begin van de 20ste eeuw herverkaveld en bebouwd met nieuwe huizen. Voor deze woningen werd voor de standaard neoklassieke afwerking gekozen, terwijl de meeste omliggende huizen in een eigentijdse, eclectische of art-nouveaugetinte bouwstijl zijn gerealiseerd.

Burgerhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak met twee dakvensters, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Ondanks het feit dat de woning in 1912 werd ontworpen, kreeg de gevel een opbouw en afwerking die we vooral bij eind-19de-eeuwse panden terug vinden: kroonlijst op klossen, hardstenen plint, rechthoekige muuropeningen, kordonlijsten, accent op de centrale travee door een balkon met balustrade. Het schrijnwerk is bewaard, en is met de in kleine ruitjes verdeelde bovenlichten wel typerend voor de bouwperiode.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1912 # 648.