erfgoedobject

Samenstel van neoclassicistische stadswoningen

bouwkundig element
ID
209475
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209475

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen, gebouwd rond 1907 voor rekening van J. Moerkens naar ontwerp van Jan De Belder. Over het oeuvre van de Borgerhoutse bouwmeester De Belder, waarvan een vooral begin 20ste-eeuwse burgerhuizen in een veeleer conventionele neoclassicistische stijl zijn bekend, is tot op heden weinig bekend. Deze woningen zijn voorbeelden van de basisbebouwing op het Zuid. De honderden gelijkaardige neoclassicistische burgerhuizen geven het Zuid een zeer eigen, homogeen karakter.

Het betreft twee rijhuizen van drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Ook hier een vrij gestandaardiseerde, maar verzorgde opbouw en aankleding van de gevel, met houten kroonlijst, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen in omlijstingen, imitatievoegen op de begane grond, de centrale travee is risaliterend uitgewerkt, met entablement en balustrade voor het middelste venster van de eerste verdieping. Plint met keldergaten en voetenschraper. Het schrijnwerk van ramen en deuren is niet authentiek.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 543.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van neoclassicistische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209475 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.